Geschiedenis Chateau L
Het kasteel of herenhuis is eigendom geweest van een familie van industriëlen. De bekendste bewoner was een Franse minister die hier met zijn ouders lange tijd heeft gewoond. Hij en zijn familie waren zeer vermogend door hun tabaksfabrieken en liet in binnen en buitenland grote huizen bouwen. Met zijn geld subsidieerde hij veel verenigingen in de provincie waar Chateau Lumiere te vinden is.
Tijdens de eerste wereldoorlog werd Chateau Lumiere opgeëist door de Duitser en moest de familie de Duitse troepen voorzien van tabak. Dit weigerde hij waardoor hij een dag in de gevangenis heeft gezeten.
Hij werd in eerste instantie opgeroepen voor dienst, maar verhuisde naar Zwitserland om hieraan te ontkomen. Toch werd hij door de Duitsers gearresteerd die hem dreigden dood te schieten. Hij wordt door de douane gered, maar als zijn bezittingen worden gevorderd en vernietigd. Na de oorlog kreeg hij verschillende medailles voor zijn trouw aan zijn land.
In de tweede wereldoorlog werd de toen nog bewoner van Chateau Keller verdreven uit zijn woonplaats. Zijn kasteel wordt daarna gebruikt als school voor invaliden oorlogsofficieren.
Na de oorlog werd hij verdacht van samenwerking met de vijand, waardoor hij voorgoed zijn politieke werkzaamheden vaarwel kon zeggen.
Hij is uiteindelijk 77 jaar geworden en begraven dichtbij zijn ouderlijk huis Chateau Lumiere. Hij is 7 jaar later herdacht tijdens een belangrijke ceremonie. Hij kreeg toen van de Franse regering erkenning voor het werk dat hij voor Frankrijk heeft gedaan.
Het gebouw heeft sinds 1993 de status van historisch monument. (maar niemand kijkt er meer na om )

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *